tiistai 18. syyskuuta 2012

Sata jeniä (税込み105円)

Kaksi kaunista, pelkistetysti koristeltua lautasta, kestävä juomalasi, kaunis sininen teekuppi, kolme haarukkaa, kolme lusikkaa, kolmet syömäpuikot, veitsi, kauha, lävikkö, purkki kylpysuolaa, neljä vaateripustinta ja pussi perunalastuja. Loppulasku 1365 jeniä, siis noin 14 euroa. Sadan jenin kaupat ovat ihmeellisyys, jonka toivoisin totisesti rantautuvan Suomeenkin.

Minullakin oli aluksi epäluuloni tavaroiden laatua kohtaan. Muistelen esimerkiksi kauhulla Hollannin järkyttävästä "yhden euron kaupasta" ostamiani paristoja, joiden virta kesti kamerassa juuri ja juuri sen verran, että ehdin nähdä "vaihda paristot" -tekstin. Nyt kun viisi vuotta sitten sadan jenin kaupasta ostamani vaate kestää käyttöä edelleen siinä missä sen Suomesta ostetut 10 kertaa enemmän maksaneet lajitoverit ovat hajonneet parissa vuodessa, en kehtaa esittää epäilyksen sanaa.

Muutama vuosi sitten Japanin verotus nousi, minkä seurauksena sadan jenin kaupoista tuli 105 jenin kauppoja. Lisäksi euro-maiden näkökulmasta hintataso on noussut muutenkin, sillä siinä missä neljän vuoden takainen 100 jeniä oli noin 60 senttiä, 105 jeniä on nyt noin 1,10 euroa. Siitä huolimatta sadan jenin kaupat ovat päätähuimaavan edullisia. Mitä aidosti käyttökelpoista yleensä saa 1,10 eurolla?


Itselleni uutena sadan jenin tuttavuutena bongasin Kioton Aeon-ostoskeskuksesta myös sadan jenin leipomo-kahvilan, jonka kaikki leipomotuotteet maksavat 105 jeniä. Minun ei ollut tarkoitus syödä mitään, mutta osaan harvoin vastustaa hyvännäköisen leipomon tarjonnan vilkaisua. Useimmiten se jääkin vilkaisuun. Tällä kertaa ei jäänyt.

Ja entäs sitten Kurazushi (くら寿司).

Liukuhihnasushiravintoloiden (kaiten zushi) konsepti on varmaan monille tuttu: asiakas istuu liukuhihnan vieressä, ja keittiöstä syötetään tälle hihnalle sushilautasia toisen perään. Herkulliselta näyttävän lautasen nähdessään asiakas voi pikaisesti korjata sen parempaan talteen, mikäli vihreän teen hörppimiseltään ehtii. Loppulasku määräytyy lautasten määrän ja värin mukaan: usein hintatasot on värikoodattu erilaisin lautasin raaka-aineen mukaan.

Laajalle Japaniin levinnyt Kurazushi on kuitenkin toista maata. Sen kaikki sushilautaset ovat samanhintaisia, 105 jeniä. Kurazushin tarjonta ei rajoitu ainoastaan sushiin, vaan joka pöydässä olevaa kosketusnäyttöä painelemalla voi tilata esimerkiksi myös ranskalaisia perunoita, nuudeleita ja vaikka mitä (tosin hinnat nousevat tässä kohtaa yli 105 jenin). Loppulaskun toivoessaan asiakas ei kutsu heti tarjoilijaa paikalle (sekin tapahtuu kosketusnäytön kautta) laskemaan lautasia, vaan syöttää ne ensin pöydässään olevaan aukkoon. Viiden syötetyn lautasen välein näyttöruudulla käynnistyy jonkinlainen peli, josta voi voittaa Kurazushin pääsiäismunayllätysmäisiä pikkuhahmoja.

Panee vain miettimään, mitä sadan jenin ihmeellisyyksiä minulla on vielä Japanissa löytämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti