lauantai 2. maaliskuuta 2013

Parempia ja huonompia


Japanissa on monia pieniä ja suuria asioita, jotka tekevät arkielämästä jollain tavalla helpompaa tai mutkikkaampaa kuin Suomessa. Ne eivät toki ole asioita, joihin kukaan kuolisi kummassakaan maassa. Mutta ne ovat asioita, joista ei yleensä ihan hirveästi puhuta.

Useiden pienien asioiden ansiosta Japanissa välttyy turhalta stressiltä tai pahalta mieleltä. Nämä asiat ovat Japanissa paremmin kuin Suomessa:

1. Pakkaukset aukeavat oikeasti niistä kohdista, joissa on "avaa tästä" -merkki
Lisäksi ne aukeavat käsin. Suomessa olen jo luovuttanut ja tartun heti saksiin. Eikä pakkaus silloinkaan aina aukea siitä viivan kohdalta.

2. Jonottaminen on tasapuolista
Lähes kaikkialla jonoja muodostetaan yksi, ja sen kautta mennään kullekin kassalle, palvelutiskille, tietokoneelle, automaatille tai vastaavalle. Kenenkään ei tarvitse hermostua valittuaan juuri sen jonon, jossa edellä oleva onnistuu tekemään kaikesta mahdollisimman hankalaa.

3. Myös ruokaa saa tasapuolisesti
Useissa paikoissa esimerkiksi riisin määrä punnitaan vaa’alla, jotta sitä olisi annoksessa juuri sen verran kuin mistä asiakas maksaa.

4. Ravintolassa ei tunne itseään ikinä huijatuksi
Ruoan laatu on useimmiten paljon enemmän kuin mitä hinta antaa olettaa, ja pahimmillaankin se on juuri hinnan tasoa. Samaa ei voi sanoa Suomesta, jossa ravintolaruokailu perusravintoloissa on ylihinnoiteltua ja tilanne valitettavan usein Japanin kanssa päinvastainen. Olisi ehkä vielä jotenkin hyväksyttävää, jos eteen kannettu annos olisi sellainen, että samantasoisen pystyisi valmistamaan itsekin, mutta jos samanlaisen annoksen tekee itse paremmin ja edullisemmalla (ja palvelu on pahimmillaan luokatonta), maksaminen ikään kuin harmittaa.

5. Palvelu on hyvää 95 %:ssa asiakaspalvelutilanteita
Myös niissä paikoissa, jossa siihen ei tarvitsisi tuotteiden tai palvelun hintojen perusteella panostaa.

6. Vaatteet ovat kauniita, kekseliäitä ja myös kestäviä
Silloinkin, kun ne eivät maksa paljoa. Ja tämä koskee myös 100 jenin kauppoja.

Sitten Japanissa on myös asioita, jotka ihmetyttävät epäkäytännöllisyydellään. Nämä asiat ovat Japanissa huonommin kuin Suomessa:

1. Liikennevalot
Tarkemmin liikennevalot varsinkin Kiotossa, jossa jalankulkijat saavat odottaa vihreää valoa pahimmillaan yli kolme minuuttia. Haastan kenet tahansa, joka väittää ettei tuo ole pitkä aika, kävelemään tai pyöräilemään Kiotossa reittiä, jolle noita valoja osuu useampi. Mielellään siten, että on vähän kiire.

2. Kahvi on toisinaan törkeän kallista kahvilassa
No, McDonalds sadan jenin kahveineen on tässä tietysti poikkeus. Mutta oikeasti, 500 jeniä kahvikupista on liikaa, ellei kahvila ole muuten jotenkin todella ainutlaatuinen.

3. Myös pizza on törkeän kallista
Eikä siinä mitään, mutta kun pahimmillaan täällä voi maksaa 1000 jeniä pienestä tortillasta, jonka päälle on sulatettu juustoa. (No, tätä ei ehkä olisi pitänyt sanoa kun en Suomi-osiossakaan valita Suomen sushin hinnoista tai laadusta, mutta kuitenkin.)

4. Laskujen maksaminen on tehty toisinaan hieman hankalaksi
Vai miltä kuulostaa taannoinen kokemukseni bussilipun varauksen kanssa: varauksen tein netissä, sen jälkeen kirjoitin ylös varausnumeroni, menin lähimpään tiettyä ketjua edustavaan konbiniin (jotain kioskin ja Alepan väliltä) ja sen nurkassa sijaitsevalle automaatille, josta tulostin varausnumerollani varauksestani kertovan kuitin, jota vastaan pystyin maksamaan matkani kassalla ja saamaan tositteen, joka kävi bussilipusta.

Japania ei turhaan sanota teknologian ihmemaaksi. Kilpailevan bussiyhtiön varaussysteemissä muuten pystyn maksamaan lipun japanilaisilla verkkopankkitunnuksillani. Luulisi sen olevan helpointa muidenkin osapuolien kannalta.

Vuokrani olen muuten aina maksanut käteisellä.


Sitten on olemassa niitä isoja parempia ja huonompia asioita puolin ja toisin, mutta niillä ei ole mitään tekemistä tämän kirjoituksen kanssa. Haastan kuitenkin kenet tahansa kommentoimaan tähän niitä Japanin tai Suomen kätevyyksiä tai epäkätevyyksiä, joita edellä ei ole listattu. Annetaan stereotypioiden kukkia ja muistetaan, että kaikki ei ole aina niin vakavaa.

2 kommenttia:

  1. Kannan korteni kekoon Japanin osalta :)

    + Niititön nitoja! 便利!
    + Junalipun hinnan säätöautomaatit
    + kuppinuudelivalikoima
    + Kaappiin menevät huonekalut

    - Kaupunkisuunnittelu: Labyrinttimäiset 3D-risteykset tai kevyen väylän loppuminen kaiteeseen. Ja kaikki se betoni ja kaapeli.
    - Tupakointi joissain ravintoloissa
    - Yhden jenin kolikot
    - Lukuisat joukkoliikenneyhtiöt, joihin kaikkiin on eri liput

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osuvista huomioista, allekirjoitan nämä itsekin!

      Ja itse asiassa häpeäkseni myönnän, että niititön nitoja ei ole minulle tuttu laite. Vielä. Täytyy tutustua asiaan.

      Poista